Saturday, September 29, 2007

relax...

assalamualaikum...
apa khabar saudaraku sekalian...
umi mendoakan agar semua mendapat hidayah..

p/s: lirik lagu Al-Jawaher..judul: assalamualaikum




sementara menunggu waktu sahur tiba...umi membancuh air teh untuk menemani umi belajar bersama buku Mekanik. apalagi???ada testla...relax2 umi...biar lambat asal jangan tak dapat..bila bercakap pasal teh, baru-baru ini umi membaca satu rencana tentang si dia...ish merepek pula bukanlah tentang teh..
kegemaran umi tika membancuh minuman adalah menyanyi kecil walaupun suara bak itik kena sebat..
' teh ku sedap, teh ku sedap siapa mahu minum buat sendiri..'



TEH - KHASIAT TRADISI PURBA DIAKUI SAINS

Amalan meminum teh khususnya di kalangan masyarakat china dan jepun telah diamalkan lebih dari 5000 tahun dahulu.teh dalam masyarakat mereka bukanlah sahaja setakat simbol peradaban sosial malah merupakan elemen penting di dalam penjagaan kesihatan mereka.

Menurut hikayat lama china, teh ditemui secara kebetulan oleh Maharaja Shen Nung apabila beberapa helai daun the terbang dan jatuh ke dalam cawan air panas Maharaja.aroma dan perisa minuman tersebut telah menyebabkan beliau mengisytiharkan teh sebagai minuman rasmi dan seterusnya telah mengesyorkan teh sebagai penawar bagi pelbagai masalah kesihatan seperti masalah buah pinggang, demam dan tumor.

Mungkin pada masa itu cadangan Maharaja Shen Nung tidak masuk akal tetapi kini kajian sains telah membuktikan fakta-fakta tersebut ada kebenarannya.

Khasiat dan keistimewaan teh telah di aplikasi teerutamanya oleh sami-sami Buddha pada masa itu.sami-sami Buddha mengamalkan amalan meminum teh bagi tujuan keagamaan.teh membantu mereka berjaga bagi bermeditasi.mereka juga mempercayai bahawa teh ini mempunyai kuasa penyembuhan.

Teh atau nama saintifiknya Camelia sinesis banyak terdapat di kawasan tropika dan sub-tropika.daun teh selepas diproses akan menghasilkan 3 jenis teh iaitu teh yang biasa kita minum atau teh hitam{black tea}, teh hijau {green tea}dan teh oolong{oolong tea}.( teh lipton, teh boh dan macam-macam lagi jenama itu adalah teh hitam; black tea) perbezaaan antara jenis- jenis teh ini ialah cara pemprosesannya. Teh hitam diproses selama beberapa jam bagi dioksidakan.teh hijau pula dihasilkan secara pengkukusan bagi menghentikan oksidasimanaklal serta teh oolong difermentasikan.

Walaupun ketiga-tiga jenis teh ini menjalani kaedah pemprosesan yang ber beza namun mereka mempunyai kesamn positif ke atas kesihatan. Khasiat dan kebaikan teh yang selama ini tersimpan di kalangan masyarakat china dan jepun kini telah mendapat tumpuan dalam perubatan moden dan pebagai kajian telah dijalankan bagi memanafaatkan khasiat teh ini.berdasarkan kajian didapati daun teh mempunyai beberapa komponen organik yang penting yang juga membawa kesan positif ke atas kesihatan anda.

nah, apa lagi sahabat tunggu minum la teh banyak-banyak...janganla minum banyak sangat umi bergurau saja.kalau pecah perut janganlah salahkan umi pula amalkan sikap wasatiyyah (kesederhanaan) dalam kehidupan. nasihat ini buat umi dan sahabat-sahabat ya.pada yang tidak minum teh jangan risau nanti umi cari pula khasiat nescafe..milo..vico dan macam-macam lagi..
jangan marah-marah, tenangkan diri anda dan selamat beramal

No comments: